20 augustus 2019
Sinds de formatienota van BDW bekend werd gemaakt moet elke publieke intellectueel in Vlaanderen een opinie formuleren over het idee om een Vlaamse canon op te stellen. Uit zelfrespect geef ik hierbij dan ook mijn minimale input (Minimaal omdat ik op dit ogenblik mijn tijd prioritair richt op het schrijven van een historische canon voor Catalonië).
Mijn standpunt is zeer eenvoudig. Ik vind het een goed idee om te proberen de vraag te beantwoorden wat iemand moet weten over Vlaanderen en wat mij betreft mag de overheid daarvoor het initiatief nemen.
Uiteraard moet zo’n canon voldoen aan een aantal essentiële voorwaarden :
- Wat er in staat moet juist zijn. Het mag geen mythologie zijn. Het mag geen “geinstrumentaliseerde” geschiedenis zijn. Het is geen heldenverering maar ook geen oefening in zelfkastijding.
- Aangezien er over de feiten wel overeenstemming zal bestaan, maar niet noodzakelijk over het belang van de feiten en over de oorzaak-gevolg relaties, zou ik in het format ruimte voorzien voor “dissenting opinions”. Dat zal duidelijk maken waar de versies van de geschiedenissen van Vlaanderen uiteen beginnen te lopen.
Belangrijk in de totstandkoming van zo’n canon zal uiteraard ook het gevolgde proces zijn. In dat kader moeten volgende vragen beantwoord worden :
- Welke thema’s moeten aan bod komen in zo’n canon ? Een stuk aardrijkskunde, diverse geschiedenissen (sociaal-economische, politieke, taalkundige), cultuur (grote en kleine), sport, ….
- Wie doet voorstellen en wie beslist ?